0 ks
Košík Vyhľadať
Všeobecné

Dojčenie a vplyv na kvalitu zubov

Určite ste počas dojčenia aspoň raz počuli radu typu „nedojči tak dlho, pokazia sa ti zuby“. Alebo hlášky „dojčenie ma stálo čo dieťa to zub“. Zdá sa teda, že dojčenie, či dlhodobé dojčenie má vplyv na kazivosť zubov matky.

Je to skutočne tak?

Každý správny zubný lekár vám vysvetlí, že kvalita zubov závisí od starostlivosti o ne, od zubnej hygieny a hlavne kvalitnej stravy.

Dojčenie ako také matku neoberá o vitamíny, minerály, ako sa to často mylne prezentuje. Počas dojčenia sa v tele matky vyplavuje koktejl hormónov, ktoré ju chránia pred mnohými civilizačnými ochoreniami. Existuje mnoho vedeckých štúdií ktoré dokázali, že ženy ktoré nedojčili sú vo vyššej miere vystavené riziku vzniku osteoporózy, ale aj rakoviny prsníka a iných ochorení.

Samozrejme dôležitú rolu tu zohráva kvalitná, pestrá a vyvážená strava matky. O tom, čo počas dojčenia môže žena konzumovať a čomu by sa mala vyhnúť, si napíšeme inokedy.

Vrátim sa k tým zubom. Čo teda spôsobuje zvýšenú kazivosť zubov počas dojčenia? Môže za to dojčenie, ktoré podľa niekoho matku vyciciava? Nie! Je to zanedbaná ústna hygiena.

Mama popri starostlivosti o bábätko častokrát nemá čas ani na teplé jedlo – snáď každá pozná situáciu, kedy raňajkuje na obed v pyžame, nemá čas ani na sprchu, nie to ešte aj na poriadne umývanie zubov. Zubné kazy vznikajú práve zo zanedbanej ústnej hygieny. Zvyšky jedál medzi zubami, cukry zo sladkého jedla ktoré sa lepia na zuby ako lep, kyseliny vznikajúce fermentáciou jednoduchých cukrov... vytvárajú na zube povlak – plak, ktorý predstavuje to najideálnejšie prostredie pre množenie baktérií. Aj také „neškodné“ jablko rátajte medzi sladké jedlá. Nie, jablko zuby nečistí ako nás učili kedysi dávno pradávno v škole.

Najideálnejšie je čistiť si zuby po každom jedle. Dajme si ruku na srdce – kto to robí? No aspoň večer je potrebné venovať zubom dostatočnú pozornosť a poumývať všetky plôšky, medzizubné priestory, nezanedbať ani tie vzadu skryté miesta.

Ani ja som učená z neba nespadla. Správne sa starať o zuby ma naučila až dentálna hygienička, ku ktorej som sa dostala prvý raz v živote pred začatím liečby chrupu fixným zubným aparátom. A bolo to len nedávno, kojila som vtedy niekoľko mesačného tretieho syna. Išla som k nej s naivným presvedčením, že moje zuby sú dokonale vyčistené. Ostala som zahanbená... Po návšteve dentálnej hygieničky som odchádzala domov s výbavou kefiek, kefičiek a kefičičiek, o ktorých existencii som nemala ani potuchy. Počas nosenia strojčeka bolo dôležité zuby umývať po každom jedle. Večer ešte vytasiť všetky druhy kefiek a vyčistiť aj miesta, o ktorých som si myslela, že sa tam nedá dostať, alebo to zvládne kefka (bežná, elektrická...). A tento hygienický návyk mi ostal. Ďakujem za túto skúsenosť. Vďaka nej viem, že zub sa nepokazil, lebo si zubárka nevšimla kaz. Pokazil sa pre to, že ten kaz som si spôsobila sama. Nedostatočnou hygienou.

Do vtedy som aj ja mohla konštatovať – čo dieťa, to zub. No mám 3 deti, odkojila som 10 rokov svojho života a mám veľmi kvalitné zuby, z ktorých mi chýbajú len 2, čo je na môj vek skvelý výkon.

Takže aj počas dlhodobého dojčenia si môžete zachovať zdravé krásne zuby. Stačí vyvážená a pestrá strava a hlavne dostatočná ústna hygiena. Nájdite si aspoň raz za rok čas k dentálnej hygieničke. Pre mňa to predstavuje dokonalý relax – deti sú v škole, v škôlke, či niekomu na krku, kým ja si sedím 30 minút v pohodlnom kresle so zatvorenými očami, s vyloženými nohami a mobilom niekde na dne tašky. Síce s otvorenými ústami a škrípajúcimi prístrojmi v ústach, no žiadne „mamíííí, Alan mi rozobral lego“. Alebo „mamííí, chcem kakať...“, „mamííí, Aleško ma capol po zadku“, či neustále „mamíííí, som hladný“.

Budem rada, ak nám pod príspevok na instagrame napíšete vašu skúsenosť s kvalitou zubov počas dojčenia :-)

Autor: Andrea Lackovičová, www.drobcekovia.sk,
Páčil sa Vám tento článok? Môžete ho zdieľať na sociálnych sieťach a dať tak o ňom vedieť svojim priateľom. Pomohli Vám informácie obsiahnuté v článku? Budeme radi, keď nám dáte o tom vedieť do komentára pod článok na instagrame @mama3synov. Páči sa Vám naša filozofia? Budeme radi, keď sa stanete našim sledovateľom, alebo nás odporučíte aj svojim známym. Ďakujeme

Všeobecné
Dojčenie a...
Takto pred 15 rokmi sa začalo moje dobrodružstvo...
Všeobecné
Dojčenie a tvar prsníka
Dojčenie a......ach tie prsiaIsto to mnohé z vás poznajú – práve ste porodili ten vytúžený...
Vzťahová výchova
6. Rovnováha
Rovnováha medzi potrebami dieťaťa a potrebami matky je šiestym – posledným nástrojom vzťahovej výchovy. V predošlých...
Všeobecné
Dojčenie a vplyv na kvalitu zubov
Určite ste počas dojčenia aspoň raz počuli radu typu „nedojči tak dlho, pokazia sa ti...
Vzťahová výchova
5. Nosenie dieťaťa
Nosenie je ďalší z nástrojov vzťahovej výchovy, starý ako ľudstvo samo. Za posledné desaťročia sa...
Všeobecné
Dojčenie a ochorenie matky
Dostala som otázku, ako je to s dojčením počas ochorenia matky na Covid 19 a...
Vzťahová výchova
4. Spanie v blízkosti dieťaťa
Ďalším nástrojom vzťahovej výchovy je spoločné spanie. Koľké z nás už v pôrodnici počuli „nenechávajte si...
Všeobecné
Dojčenie a zápal prsníka
Každá mama sa s týmto problémom stretne aspoň raz za obdobie dojčenia. Najčastejšie sa to...
Vzťahová výchova
3. Dojčenie
Ďalším nástrojom vzťahovej výchovy je Dojčenie „Dojčíš? Nie? Ty nie si kontaktná mama?“ Ako som už spomínala, vzťahová...
Vzťahová výchova
2. Dieťa má na plač dôvod
Predstavujem vám ďalší nástroj vzťahovej výchovy: #dietamanaplacdovod Sociálne siete sú plne fotiek pokojných, spiacich a usmievajúcich sa...