0 ks
Košík Vyhľadať
Vzťahová výchova

2. Dieťa má na plač dôvod

Predstavujem vám ďalší nástroj vzťahovej výchovy:

#dietamanaplacdovod

Sociálne siete sú plne fotiek pokojných, spiacich a usmievajúcich sa bábätiek. Až sa zdá, že také bábätko je ako plyšový medvedík ťuťu ňuňu, len sa s ním mojkať a kochať a chváliť na instagrame. Potom príde realita a rodičia zistia, že ten krásny a voňavý uzlíček šťastia aj plače. A plače viac ako si mysleli. A plače stále. Plače keď otvorí oči, plače na prsníku, plače pri prebaľovaní, plače pri kúpaní, plače pri kočíkovaní, plače keď chceme ísť na toaletu, plače keď sa chceme na obed naraňajkovať, plače keď už odpadávame od únavy, plače celú noc...

Čo je toto za nástroj vzťahovej výchovy? No predsa pochopiť, že dieťa má na plač dôvod. Neplače bez dôvodu! Neplače pre to, aby vás zámerne vystresovalo, či nebodaj vytrestalo! Neplače preto, že je zlé. A už vôbec neplače preto, aby si trénovalo pľúca!

Pred pôrodom tretieho syna som bola svedkom takejto scény v čakárni lekára: mamička šla na kontrolu po šestonedelí, bábätko medzi tým ostalo v kočíku v opatere druhej ženy. Bábätko plakalo, žena s ním odišla z čakárne a vrátila sa keď už stíchlo. Keď sa mamička vrátila z ordinácie k bábätku, žena opísala situáciu: „musela som s ním ísť von, lebo bol zlý“. Nemohli si nevšimnúť môj začudovaný pohľad. Zlý? Bábätko a zlé? Bábätko nie je zlé za to že plače! Plače preto, že malo na to dôvod.

Pochopte, že plač je reč dieťatka. Je to jeho jediný nástroj, ako vám môže povedať, že mu niečo je, že niečo potrebuje. Nikdy neplače bezdôvodne. Plače vtedy, keď je hladné, keď je smädné, keď sa chce vyprázdniť, keď mu je zima, alebo teplo, keď ho niečo bolí, alebo keď sa cíti opustené. Každý plač má iný tón a keď sa naladíte na dieťatko, naučíte sa to rozoznávať. Ak zareagujete ihneď na jeho potreby, nebude mať na plač dôvod a skutočne sa z neho stane pokojné a usmievavé bábätko. Ťuťuňuňu mojkáčik, ktorý len papá, ciká, kaká, spí a medzi tým sa usmieva.

Poznáte #bezplienkovakomunikacnametoda? Nie je to nič zložité, ani časovo náročné. Pomôže vám pochopiť režim vyprázdňovania sa bábätka, bábätku to pomôže pri kolikách a bonus navyše – ušetríte tým množstvo plienok. Tejto téme sa budem venovať v budúcich príspevkoch, stojí to za to.

Poznáte znakovú reč pre počujúce bábätká #babysigns? Tiež zaujímavý komunikačný nástroj, ktorý stojí za pozornosť. Nie je spokojnejšieho bábätka, keď vám ukáže znak svojej potreby a rodič na to vie okamžite zareagovať. A je veľká zábava sledovať, ako si vaše dieťatko vymýšľa vlastné znaky ????

Spomínala som, že #vztahovavychova je o tom, aby ste si vybrali z nástrojov ten, ktorý vám bude najviac vyhovovať. Toto je ten #nastrojvztahovejvychovy, ktorý vo vašom výbere nesmie chýbať.

Máte otázky? Neváhajte ma kontaktovať :-)

Autor: Andrea Lackovičová, www.drobcekovia.sk,
Páčil sa Vám tento článok? Môžete ho zdieľať na sociálnych sieťach a dať tak o ňom vedieť svojim priateľom. Pomohli Vám informácie obsiahnuté v článku? Budeme radi, keď nám dáte o tom vedieť do komentára pod článok na instagrame @mama3synov. Páči sa Vám naša filozofia? Budeme radi, keď sa stanete našim sledovateľom, alebo nás odporučíte aj svojim známym. Ďakujeme

Všeobecné
Dojčenie a...
Takto pred 15 rokmi sa začalo moje dobrodružstvo...
Všeobecné
Dojčenie a tvar prsníka
Dojčenie a......ach tie prsiaIsto to mnohé z vás poznajú – práve ste porodili ten vytúžený...
Vzťahová výchova
6. Rovnováha
Rovnováha medzi potrebami dieťaťa a potrebami matky je šiestym – posledným nástrojom vzťahovej výchovy. V predošlých...
Všeobecné
Dojčenie a vplyv na kvalitu zubov
Určite ste počas dojčenia aspoň raz počuli radu typu „nedojči tak dlho, pokazia sa ti...
Vzťahová výchova
5. Nosenie dieťaťa
Nosenie je ďalší z nástrojov vzťahovej výchovy, starý ako ľudstvo samo. Za posledné desaťročia sa...
Všeobecné
Dojčenie a ochorenie matky
Dostala som otázku, ako je to s dojčením počas ochorenia matky na Covid 19 a...
Vzťahová výchova
4. Spanie v blízkosti dieťaťa
Ďalším nástrojom vzťahovej výchovy je spoločné spanie. Koľké z nás už v pôrodnici počuli „nenechávajte si...
Všeobecné
Dojčenie a zápal prsníka
Každá mama sa s týmto problémom stretne aspoň raz za obdobie dojčenia. Najčastejšie sa to...
Vzťahová výchova
3. Dojčenie
Ďalším nástrojom vzťahovej výchovy je Dojčenie „Dojčíš? Nie? Ty nie si kontaktná mama?“ Ako som už spomínala, vzťahová...
Vzťahová výchova
2. Dieťa má na plač dôvod
Predstavujem vám ďalší nástroj vzťahovej výchovy: #dietamanaplacdovod Sociálne siete sú plne fotiek pokojných, spiacich a usmievajúcich sa...