0 ks
Košík Vyhľadať
Všeobecné

Vzťahová výchova, kontaktné rodičovstvo, attachmentparenting

Pomenovanie pre puto medzi rodičom a dieťaťom, ktoré sa posledné roky toľko skloňuje. Ak nie ste kontaktný rodič, zdá sa, že nie ste dobrý rodič.

Ako to s tou vzťahovou výchovou je? Je to (módny) trend len posledných pár rokov?

Keď som pred rokmi bola súčasťou reportáže od @pavolcertik o vzťahovej výchove pre @tvjoj (link v bio), o pojme "vzťahová výchova" málokto tušil. No je to niečo, čo každý z nás máme hlboko v sebe...

Vzťahová výchova je tu tak dlho, ako ľudstvo samo! Len sme na to akosi posledných pár desaťročí zabudli. O znovupripomenutie sa postaral Dr. Sears s manželkou.

O čo teda ide?

Vzťahová výchova pozostáva zo 6 nástrojov a je len na nás, ktorý z nich nám bude vo vzťahu s našim dieťaťom vyhovovať. Neznamená to, že keď nám v pôrodnici nebol umožnený okamžitý bonding s dieťaťom, je všetko stratené, budeme horší rodičia... Rovnako ako keď sa kojenie nepodarí, nerobí to z nás horšie mamy. Len nám bol odopriaty prvý nástroj a ten druhý sa nám z rôznych dôvodov nevydaril. Máme však na výber z daľších 4!

Všetkým nástrojom vzťahovej výchovy sa budem venovať v budúcich príspevkoch. Chcem vás ale uistiť, že každý na to máme. Máme na to byť tým najlepším rodičom pre naše dieťa. Stačí len otvoriť svoje ❤ a naučiť sa vnímať potreby svojho dieťaťa a rozlúsknuť signály, ktoré nám náš novorodenec dáva. Nepotrebujete na to žiadne (drahé) kurzy či sprievodcov.

Už viac ako 13 rokov odovzdávam svoje vedomosti poradkyne dojčenia tak, ako to bolo kedysi - ako mama mame, ako žena žene. Bez nároku na odmenu. Lebo cítim, že tak to má byť. Okrem dojčenia som rodičov nenútenou formou učila objaviť v sebe toho "kontaktného rodiča" a nasmerovala na knihy, ktoré sa tejto téme venujú.

Takže kto je kontaktný rodič? Každý jeden z nás. Každý rodič, milujúci svoje dieťa natoľko, že by zaňho aj dýchal keby to bolo potrebné. Nežáleží na tom, či využijete všetkých 6 nástrojov vzťahovej výchovy, alebo si vyberiete len jeden. Ste ten najlepší rodič!

Autor: Andrea Lackovičová, www.drobcekovia.sk,
Páčil sa Vám tento článok? Môžete ho zdieľať na sociálnych sieťach a dať tak o ňom vedieť svojim priateľom. Pomohli Vám informácie obsiahnuté v článku? Budeme radi, keď nám dáte o tom vedieť do komentára pod článok na instagrame @mama3synov. Páči sa Vám naša filozofia? Budeme radi, keď sa stanete našim sledovateľom, alebo nás odporučíte aj svojim známym. Ďakujeme

Vzťahová výchova
1. Birthbonding - vytvorenie počiatočnej väzby po pôrode
Minule som načala tému #kontaktnerodicovstvo #vztahovavychova Predstavme si jednotlivé nástroje: 1️⃣ je #birthbonding - vytvorenie počiatočnej...
Všeobecné
Vzťahová výchova, kontaktné rodičovstvo, attachmentparenting
Pomenovanie pre puto medzi rodičom a dieťaťom, ktoré sa posledné roky toľko skloňuje. Ak nie...
Všeobecné
Najčastejšie mýty o dojčení z pôrodnice
Pri poradenstve sa mamičiek pýtam, aké informácie o dojčení dostali v pôrodnici. Po vypočutí si...
Všeobecné
Dojčenie a strata mlieka
„Pomóóóc, prišla som o mlieko“. Takto znie často zúfalý hlas mamičky v telefóne. S týmto problémom...
Všeobecné
Dojčenie a senovka grécka
Na zvýšenie laktácie sa dojčiacim mamičkám často odporúčajú výživové doplnky s obsahom senovky gréckej. Tieto prípravky...
Denník jednej tehotnej
Denník jednej tehotnej... 6. lunárny mesiac
Šiesty lunárny mesiac (21. – 24. týždeň, 141 - 168 deň)Všetky neistoty týkajúce sa môjho...
Denník jednej tehotnej
Denník jednej tehotnej... 5. lunárny mesiac
Piaty lunárny mesiac (17. – 20. týždeň, 113 - 140 deň)Upozornenie na začiatok – tento...
Denník jednej tehotnej
Denník jednej tehotnej... 4. lunárny mesiac
Štvrtý lunárny mesiac (13. – 16. týždeň, 85 - 112 deň)Prehupla som sa do štvrtého...
Denník jednej tehotnej
Denník jednej tehotnej... 3. lunárny mesiac
Tretí lunárny mesiac (9. – 12. týždeň, 57 - 84 deň)So zápalom horných dýchacích ciest...
Denník jednej tehotnej
Denník jednej tehotnej... 2. lunárny mesiac
Druhý lunárny mesiac (5. – 8. týždeň, 29 -56 deň)Tak a je tu druhý lunárny...